لزوم استفاده از سیستمهای توزیع و پخش مدرن
مدیریت سنتی و پیچیده فعلی در سازمانهای توزیع و پخش ایران بدون پیاده سازی مدلهای مدیریتی نوین و استفاده از نگرش های جدید در این صنعت و عدم استفاده از نرم افزارهای مناسب و تکنولوژيهای سخت افزاری مدرن، کارها را بسیار دشوار، سخت، زمانبر و پرهزینه کرده است و این امر باعث کاهش قدرت رقابت و در نهایت کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان به دلیل پرهزینه بودن این صنعت خدماتی در کشور شده است.
تغییرات امروز ایران در محیط کسب و کار و تحولات بسیار گسترده در کشور، به طور حتم اثری مخرب در صنعت فرسوده و سنتی توزیع و پخش دارد. این تغییرات شامل تامین کننده، تولیدکننده، رقبا، خریدار، مشتری، توزیع و حمل، پرسنل و … میشود و همگی دامن سازمانهای سنتی را پر از چالش ها و تنش های جدی میکند.
مدل و ساختارهای فعلی این صنعت، با توجه به تغییر مدل کسب و کار، خود تهدید کننده است و برای رفع تهدیدات و به دست آوردن فرصت، مدل مدیریت چابک و الزامات آن با روشها و فن آوری های مدرن میتواند در راستای رشد و پایداری سازمان موثر باشد.
با توجه به تغییراتی که در رفتار مشتریان و پرسنل در طی چند سال گذشته به وجود آمده است، لزوم استفاده از سیستمهای توزیع و پخش مدرن با قابلیت واکنش سریع در قبال این رفتارها را دوچندان کرده است و سازمانهای توزیع و پخش برای بقای خود چارهای به جز این نخواهند داشت. از جمله این تغییر و تحولات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- بروز شک و تردید بیشتر مشتریان در خصوص محصولات و رفتار فروشنده،
۲- افزایش اعتماد به نفس مشتری (با توجه به گسترش رقابت در بازار و افزایش قدرت انتخابها و بالا رفتن سطح زندگی اجتماعی و توقعات شخصی آنان)،
۳- افزایش اطلاعات و دانش مشتریان با کمک رسانه های مختلف (تلویزیون، ماهواره، اینترنت، رادیو، مجلات، سیستم پیامک، تبلیغات محیطی و فروشندگان شرکت های رغیب، تبلیغات سیار و…)،
۴- کم شدن وفاداری مشتریان به فروشندگان، کالاها و برندها و علم به اینکه هر روز با فروشندهی حرفهای تر و کالای مطلوبتر آشنا میشوند،
۵- تغییرات رو به رشد و تبدیل مراکز فروشگاهی کوچک به سوپرمارکتهای بزرگ و هایپرمارکت ها و تبدیل توافقات کوتاه مدت به قراردادهای بلند مدت با تخفیفات و خدمات پس از فروش خاص،
۶- استفاده از سیستمهای سفارشگیری شبکهای و اینترنتی توسط رقبای جدید به خصوص برای محصولات خاص (مانند برخی شرکتهای آرایشی و بهداشتی و دارویی)،
۷- تغییر خواستههای پرسنل واحد فروش از جمله آسایش طلبی که نامتناسب با این نوع فعالیت شغلی است،
۸- عدم وفاداری پرسنل نسبت به سازمان (عدم تعلق خاطر سازمانی) و پررنگتر شدن اولویت منافع شخصی به منافع سازمانی در میان پرسنل، به خصوص پرسنل واحد فروش (ویزیتورها و مدیران فروش) که باعث جابهجایی بیش از حد این پرسنل در سازمانهای مختلف شده است،
۹- کمبود پرسنل آموزش دیده و متخصص و قابل اعتماد،
فواید استفاده از مدلهای مدیریتی پویا (واکنش سریع) و فناوری ها و نرم افزارهای مرتبط با آن:
۱- کنترل کامل اطلاعات و ارتباطات سازمان به صورت داشبورد در لحظه، جهت تصمیمگیری سریعتر و اصلاح اشتباهات در حال اتفاق. (مدیریت آنلاین سازمان)
۲- کاهش هزینههای مستقیم توزیع پخش با توجه به سبد کالایی و ماهیت کالاها و نوع پخش سرد یا گرم از ۳ تا ۷ درصد
۳- افزایش فروش با همان پتانسیل نیروی انسانی تا۳۰ درصد
۴- کنترل پوششدهی بهتر بازار، برند و مانیتورینگ همزمان رقبا و کالاهای خودی.
۵- کنترل کامل اتفاقات و رفتار شعب و دفاتر نمایندگیها در لحظه.
۶- استفاده از تبلت و موبایل، در جریان بازاریابی، فروش، خدمات، مدیریت وکنترل رفتار فروشندگان و سوپروایزرها و… در بازار به صورت آنلاین.
۷- یکپارچه سازی فعالیتهای سازمان و بررسی عملکرد واحدهای مختلف .
۸- افزایش نقش موثرتر واحدها و پرسنل و تغییر مدل کسب و کار، تعیین و رتبهبندی نقشها و شرح وظایف کارکنان در سازمان.
۹- تغییر مدل ساختار وظیفهای به تعاملی و آمادهسازی سازمان برای انجام واکنشهای سریع در مقابل اتفاقات و خطر احتمالی با بالا بردن سرعت تصمیمگیری و تقویت روحیه کار تیمی.
۱۰- استفاده از جدیدترین مدلها، فنآوریها، زیرساختهای خارجی و داخلی در ناوگان توزیع.
۱۱- کنترل کامل فعالیتهای سازمان و مدیریت از راه دور بدون نیاز به حضور در شرکت یا سازمان.
۱۲- کاهش نیروی انسانی درون سازمان تا ۲۰ درصد.
۱۳- بالا بردن کارایی کارکنان تا ۳۰ درصد.
۱۴- کنترل و نظارت بر اثربخشی روشها، فعالیتها، فرمها و فرآیندهای سازمان، بررسی اثربخشی و تاثیرگذاری پروموشنها و تخفیفات زمانی و …
۱۵- حفاظت بسیار بالاتر و بهتر اطلاعات طبقه بندی شدهی شرکت به خصوص لیست مشتریان و عملکرد آنان.
۱۶- افزایش رضایت و وفاداری مشتریان به دلیل بهبود در سرعت ارائه خدمات و کالا به آنان.
۱۷- با لابردن قدرت چانه زنی شرکتهای پخش در مقابل تامینکنندگان و تولیدکنندگان کالاها در قراردادهای فیمابین به دلیل افزایش توانمندی در رقابت با دیگر شرکتهای پخش در بازارهای هدف.
۱۸- افزایش حس رضایت تامینکنندگان به دلیل شفافیت بالاتر در ارائهی آمار و گزارشات فروش آنان در منطقه که منجر به تصمیم گیری صحیح تر آنان در برنامه های پیشبردی فروش در بازارهای هدفشان خواهد شد و در نتیجه کاهش خطر قطع ارتباط با تامینکنندگان به دلیل عدم شفافیت لازم در ارتباط با آمارهای مورد نیاز تامین کنندگان.
۱۹- جذب راحتتر پرسنل متخصص و تحصیل کرده به دلیل افزایش حس پرستیژ کاری در ذهن آنان.
۲۰- و..
شرکت های پیش کسوت و پیش رو نیز در زمینه اشاعه فرهنگ استفاده از نرم افزار در ایران توانسته اند با تولید و ارائه نرم افزارهای روز تحولی نوین را در صنعت پخش پدیدار نمایند. یکی از این نرم افزارها که بسیاری از مجموعه های بزرگ صنعت پخش از آن استفاده نموده اند تولید گروه مشاورین ورانگر است.
نویسنده: جواد رمضانپور